Rat između Memli i Sunčane strane mogao bi biti okončan?

Rat između sarajevskih strana, Memli i Sunčane, bijesni već šest stotina godina. Ipak, moguće primirje se nazire, javljaju agencije. Naime, Veliki čarobnjak Merlin sa Bistrika poslao je depešu Harisu Vratničkom u kojoj se zahtijeva hitni sastanak na javnom mjestu, po mogućnosti u Promenadi na Ferhadiji gdje bi svi imali priliku da ugledaju obojicu velikih vojskovođa.

Izvori bliski Merlinu govore da je ovo način na koji se Merlin želi iskupiti za incident prije 240 godina, kada je klanjan prvi zajednički džuma-namaz Memli i Sunčane strane. Naime, na tom namazu trebao se potpisati mirovni sporazum, no Merlin je sasvim slučajno pustio duhove konjaka koji su uništili abdeste svih prisutnih, što je Haris Vratnički primio kao smrtnu uvredu, te je rat nastavljen do dana današnjeg.

Historija sukoba Memli i Sunčane strane bit će obrađena u monografiji: “Tamo gdje sunce ne sija”, a reizdanje će dobiti i zbirka poezije Abdulaha Sidrana “Sukobi… bijahu… jednom… što… u njima… učestvovaše… mnogi” koju su kritičari sedamdesetih godina prošlog vijeka proglasili spomenikom jednog sukoba i opomenom generacijama koje dolaze.

Koliko je Veliki čarobnjak Merlin spreman da ide daleko za mir, govori i činjenice da je pristao platiti račun u Promenadi, pod uslovom da se sastanak održi ujutro, dok se kafa prodaje po happy hour cijeni od marku i po.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here