Naši u svijetu: Sarajevski duh odbio posao Norrköpingskog duha

Poznati sarajevski duh Senči Popović već dvadesetu godinu živi u švedskom gradu Norrköpingu. Senči je u Sarajevu tokom sedamdesetih i osamdesetih godina obavljao funkciju sarajevskog duha, širivši po gradu pozitivnu energiju koja se manifestovala kroz kulturu, te mentalno stanje građana Sarajeva, prvenstveno specifični sarajevski humor koji je bio poznat u regionu.

Prije nekoliko mjeseci, Senčiju je od strane ureda gradonačelnika Norrköpinga ponuđena pozicija Norrköpingskog duha koja je ostala upražnjena nakon smrti Gustavva Pedersona (89), prijašnjeg duha. Senči je odbio posao, šokiravši ne samo građane Norrköpinga koji su se nadali novom i drugačijem, već i svoje prijatelje i porodicu.

“Otišao sam iz Sarajeva jer niko moj u Sarajevu nije ostao. Pitali su me – što ne ostaneš, bit će posla. Nisam htio jer građani su oni što me inspiriše, a građana u mom Sarajevu više nema. Nema ni mog Sarajeva, da se razumijemo.”, sa sjetom u glasu govori Senči.

“Posao duha u Norrköpingu je basnoslovno plaćen, ali džaba, nemam ja kome da prosipam fore i fazone, nema tu Sarajeva. Zato sam odbio. Bolje je meni šljakat u našem kulturnom centru nego širiti priču koju ovi iz Norrköpinga nikad neće skontati.”

Javna je tajna da je Senči odbio da se pojavi na koncertu “Sa So Mange” prije nekoliko godina. Tačnije rečeno, odbio je poziv Gorana Bregovića.

“Ma Brega k’o Brega, znam ga ja godinama. Vazda lafčina bio, a svaki laf voli da šupljira. Nisam ti ja za tog cinge-cange, mene to nešto ne interesuje. Drago je meni da je to uspjelo finansijski, pratio sam malo preko satelita. Dobar je Brega, vazda je sa njim bio dernek. Malo Jahorina, pa na vapaće, hodalo se prije”, govori Senči.

O povratku u Sarajevo ne razmišlja, tako bar kaže.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here