Tragedija: izvučen USB stik bez klika na “safe to remove hardware”

Sarajevo (bbm) – Stravični prizori dogodili su se jutros u Sarajevu, naselje Čengić VIla: 32-godišnji Zgembo A. iznenada se zapalio i zadobio teške ozljede. Vlasti pretpostavljaju da je uzrok požara bio taj što je prethodno izvadio USB stick iz računala, a da ga nije prvo sigurno uklonio.
“Još sam ga pogledom upozoravala” Zgembo “, kažem mu:”Zgembo, zar ne želiš prvo kliknuti … “, ali on je već planuo, sa suzama izvještava supruga. “A tada je već izgorio.”
Njezin je suprug još uvijek živ zahvaljujući njenoj prisutnosti uma. “Odmah sam ugasila plamen dekom”, rekla je 33-godišnjakinja. Potom je alarmirala hitnu službu, koja je supruga odvela u bolnicu.

“Nažalost, mnogi laici smatraju da sigurno uklanjanje hardvera nije toliko važno”, objašnjava Profesor Miljenko Popović s katedre za IT sigurnost u Čevljanovićima i tužno odmahuje glavom. “Suprotan je slučaj u pitanju!”
Statistički podaci to dokazuju: samo ove godine 17 ljudi širom Bosne i Hercegovine pogodio je grom, jer su bezbrižno izvlačili hardver iz računala ili prijenosnih računala. Još 29 je palo kroz prozor, 11 se spontano zapalilo poput Zgembe Adislića, 9 se utopilo, 4 je napao bijesni bik, a 2 su umrla od akutnog trovanja arsenom.
Profesor Popović vidi posebnu obvezu za proizvođače hardvera. “Naljepnice za upozorenje za USB stickove i ostale dodatne uređaje moraju biti napravljene kako bi senzibilizirali korisnike.”
Za obitelj Adislić to je drugi veliki udarac u godini dana. Tek prošle jeseni Zgembin otac pretrpio je teško trovanje hranom nakon što nije slijedio prijedlog posluživanja na pakiranju sira i bezbrižno jeo komad Emmentala bez grožđa i grubih zrna soli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here