Novalić uporedio BiH s Austrijom, Danskom, Švedskom: Imamo bolje rezultate nego jednostavniji sistemi

Prošlo je mjesec i po od proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH. Kada se podvuče crta, Federacija BiH je kao i cijela država Bosna i Hercegovina uspjela da se zasad jako dobro odupre ovoj pandemiji, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On podsjeća da Bosna i Hercegovina sa 3,5 miliona stanovnika ima preko 1.800 slučajeva. Poređenja radi, susjedna Srbija ima duplo više stanovnika, a čak pet puta više slučajeva. Isto je, dodaje, i kad uporedimo stanje u BiH sa najrazvijenijim evropskim državama.

“Danska ima duplo više stanovnika, ali četiri puta više zaraženih i pet puta više smrtnih slučajeva. Luksemburg ima četiri puta manje stanovnika, a značajno više smrtnih slučajeva nego BiH, te duplo više zaraženih. Isto je kad uporedimo BiH sa Švicarskom, Austrijom, Švedskom, itd. Također, kada gledamo unutrašnje stanje u BiH, oba entiteta imaju približno jednak broj slučajeva (RS – 891, FBiH – 930), iako Federacija ima duplo više stanovnika. Također, Federacija ima manje smrtnih slučajeva (33), nego RS (39). Vidjeli smo nažalost da je posljednjih dana značajno pogođen i zdravstveni sistem u entitetu RS, te se nadamo da će se što prije sanirati ta situacija, a spremni smo priteći i u pomoć u slučaju potrebe”, kaže premijer.

Kako ističe, kada se podvuče crta, Federacija BiH se zasad jako dobro nosi sa ovom pandemijom, što je “svakako rezultat mjera koje smo poduzeli i discipline građana”.

“Želim podsjetiti da su federalne vlasti još u januaru pokrenule prve mjere, u vezi sa slučajem kineskih turista iz Wuhana. Dakle, mjesec i po prije pojave prvog slučaja, imenovano je Stručno tijelo pri Ministarstvu zdravstva koje je prikupilo informacije o efikasnim mjerama prevencije, zahvaljujući čemu smo na vrijeme znali šta nas čeka i šta da se radi”, dodaje Novalić.

Vlada FBiH je prva, naglašava on, uputila inicijativu Vijeću ministara za kontrolu granica, prvi usvojila Krizni plan, prepustila struci da donosi restriktivne mjere. Prva je definirala sveobuhvatne ekonomske mjere.

“Uplatili smo 33,5 miliona kliničkim centrima i bolnicama, nabavili smo 190.000 testova, 56.000 zaštitnih odijela, 750.000 rukavica i veliki broj vizira, naočala, dezinfekcijskih sredstava. Postavili smo potrebnu infrastrukturu na 14 graničnih prelaza za kontrolu putnika, i pokrenuli smo dezinfekciju cijele teritorije Federacije. Paralelno, sedmicama smo se morali boriti sa čak 300 požara na području Federacije”, ističe Novalić.

Svaki pogrešan potez, kaže, treba kritikovati, svaki sumnjiv treba istražiti do kraja na način propisan zakonom, ali radi općeg dobra potrebno je uvažiti i objektivne rezultate, koji nisu rezultat samo Vladinih odluka već i “svakodnevnih napora hiljada naših ljudi na terenu, koji već mjesec i po dana daju sve od sebe, kako bismo imali stabilno stanje kakvo nemaju mnogi funkcionalniji i jednostavniji institucionalni sistemi”.

“Ipak ovo je samo pola puta, važno je da nastavimo s borbom sve dok u potpunosti ne obuzdamo ovu pandemiju a za što, uvjeren sam, imamo dovoljno znanja i snage”, zaključuje federalni premijer Fadil Novalić.

Dragi čitaoci, čitav tekst je u cjelosti prenesen sa portala Klix.ba, objavljenog 02.05.2020.god pod linkom : https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic-uporedio-bih-s-austrijom-danskom-svedskom-imamo-bolje-rezultate-nego-jednostavniji-sistemi/200502106 , smatramo da ne treba veća ridikula i ismijavanje od ove konceptualno humorističke izjave Gosp. Novalića, te istu smatramo satirom samu po sebi, jer svaki iole inteligentan čovjek će uvidjeti apsurd ove izjave.

Praesis ut prosis ne ut Imperes

Sama latinska izreka je apsolutna misao vodilja po mom mišljenju za sve političare na svijetu, te smatram da naši “balkanski” političari većinom latinski jezik smatraju hercegovačkim slengom, a latine hercegovcima. Preostaje nada da će narod shvatiti koliko ih prave budalama, da su sami političari počeli da se šprdaju s tim. (ni sam nisam mogao napisati ovu rečenicu a da ne plačem od smijeha).

Op.a. Toliko od mog komentara, bbm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here